neljapäev, 30. september 2010

lehttaigna õuna pirukas

Ained:
2 õuna
kaneeli
suhkrut
1 muna
Valmistamine:
1. Rulli taigen õhemaks, ristküliku kujuliseks
2. Puhasta õunad, lõika kuubikuteks ja sega kaneeli ja suhkruga
3.Aseta taigna keskele õunatäidis ja lõika servad 3cm laiusteks ribadeks."Patsi punumise" moodi kata õunatäidis taignaribadega. Määri pealt munaga.
4.Küpseta 200 kraadi juures 20 min.

Lehttaignast pirukad

Ained:
1 pakk lehttainast
1muna
1pakk pitsakatet(singitükikesed)
100g kõvemat juustu
1 väike sibul
veidi õli praadimiseks
soola
pipart
Valmistamine:
1. Puhasta sibul ja haki peeneks
2. Prae pannil sibul, sink
3. Riivi juust
4. Sega kõik segamini ja maitsesta
5. Rulli lehttaigen õhemaks ja kata täidisega
6. keera taigen rulli, lõika viilud ,aseta küpsetuspaberile ja määri munaga
7. Küpseta 200 kraadi juures 15 min.

Õunakohr (omenakohokas) ja vanillikaste

Ained:
1 klaas õunamoosi
100g riivsaia
1spl. võid
1 sidruni koor(riivitud)
4 muna
1 klaas rosinaid
suhkrut
Valmistamine:
1. Õunakeedis segada riivsaia,sulavõi, riivitud sidrunikoore ja munakollastega.
2.Kui segu pole küllalt magus lisada suhkrut
3.Munavalged vahustada kõvaks vahuks ja lisada viimasena
4.Pane segu võiga määritud vormi ja küpseta 200 kraadi juures helekollaseks(30 min.)
5. Kohr antakse kohe lauale muidu vajub see kokku.
Vanillikaste
Ained:
3 muna
3/4 liitrit piima
1tl kartulijahu
2 spl. suhkrut
näpuotsaga soola
Valmistamine:
1.Hõõruda 4-5 spl. piimaga lahti 3 munakollast ja 1tl. kartulijahu
2. 1/2 l piima lasta keema 2 spl. suhkruga, segada hulka munakollased
3.Jahutada

Mustikapirukas

Mustikapirukas
1-2 klaasi mustikaid
150 grammi võid või margariini
1 muna
3dl kaerahelbeid
1dl jahu
1tl küpsetuspulbrit

Täidis peale:
2dl vahukoort või kohvikoort
1-2 muna
1dl suhkrut
2tl vaniljesuhkrut

Valmistamisõpetus:
1. Sulata või ja lisa sellele kaerhelbed, muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu.
2. Pane taigen vormi põhja
3.Klopi 2 muna 1dl suhkruga lahti, lisa koor, vaniljesuhkur
4. Vala koogile ja küpseta 200C kraadi juures 25-30 min. Võib süüa vaniljekastmega.

Suitsukala omletirull ja värske salat

Suitsukala-omletirull ja värske salat

Koostis:
4 muna
3 dl piima
0.75 dl nisujahu
noaotsatäis soola
purustatud musta pipart
0.5 dl õli
1 kuni 2 dl hakitud murulauku
Täidis:
1 dl riivitud juustu
3 dl puhastatud suitsukala
1 dl hakitud murulauku
Valmistamine:
1. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri kergelt õliga.
2. Löö munad kaussi katki, klopi juurde murulauk, piim, maitseained, õli ja jahu.
3. Kalla segu ahjupannile ning küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni munamass on hüübinud ja veidi pruunistunud. Võta ahjust välja.
4. Sega täidiseained ning puista munahüübele. Keera rulli ning serveeri kohe värske salatiga.

Karjala pirukad ja munavõi

Karjala pirukad

Valmistusained
2 dl riisi
u. 1 l piima (osa võib olla ka vett)
1 tl soola

TAIGEN:
2 dl vett
250 g rukkijahu
100 g nisujahu
1 tl soola

MÄÄRIMISEKS:
piima
võid
Valmistusviis
1. Keeda riisi piimas hautades nii, et riisiterad jääksid terveks. Putru ei keedeta päris valmis. Maitsesta soolaga ja kontrolli kas maitse on sobiv.
2. Lase pudrul enne küpsetamist jahtuda.
3. Sega taignaained pehmeks taignaks. Tee sellest rull, mille otsast saad lõigata tükikesi. (Rulli prooviks esimene tükk, et näha, kas pirukad tulevad paraja suurusega.)
4. Veereta tükkidest pallid ja suru lamedaks. Rulli need õhukesteks ümmargusteks liistakateks. Kui rullid kõik tükid samaaegselt lahti, võid laduda need üksteise peale, kui raputad jahu vahele. Asetades täidist pirukale, pühi ära üleliigne jahu.
5. Kata pirukad täidisega nii, et piruka otstesse ei jääks tühja kohta, mis võiks ahjus ära kuivada. Keera taigna ääred kahelt poolt täidise peale kokku ja pigista kokku madalaks "õmbluseks".
6. Küpseta pirukaid eriti kuumas ahjus 275 C juures kümmekond minutit.
7. Kasta kuumad pirukad kuuma piima, millesse on pandud ka võid või määri neid kuuma piima-või seguga.
8. Lao kuumad pirukad üksteise peale kaussi rätiku alla vähekeseks ajaks hauduma.
Hüva nõu:
Karjala pirukad maitsevad kõige paremini soojadena või ja piima või hapupiimaga. Peolauas võiks olla pirukatele peale määrimiseks munavõid.
Riisi asemel võid pirukates kasutada ka porgandit või porgandi-riisisegu. Porgand haki kuubikuteks või riivi jämeda riiviga ning hauta poolpehmeks, muus osas jälgi retsepti.

Munavõi
10 muna
200g võid
50g majoneesi
sinepit
soola
tilli

1.Munad keeta kõvaks, umbes 8-10 min.
2. Keedetud munad suruda kahvliga katki, soovi korral ajada läbi sõela
3. Või vahustada, lisada munad ja maitsestada majoneesi, soola ja sinepiga.
4. Viimaseks lisada soovi korral tilli

teisipäev, 21. september 2010

kana ja köögivilja pirukas

Kana ja köögiviljapirukas

TAINAS
1 dl täisteranisujahu
2 dl nisujahu
100 g Või

1 tl Küpsetuspulber

0.5 tl Sool

3 sl vesi

TÄIDIS
300 g suvikõrvits
2 tk Paprika

0.5tk Porrulauk

400 g kanaliha
0.5 tl Sool

0.5 tl Sidrunipipar

KATE
0.5 tk Sibul

1 küüs Küüslauk

1 pakk (180 g) maitserohelisega toorjuust
1 dl 10% rõõsk koor
100 g Riivjuust
hakitud Petersellilehed

Valmistusaeg:

1.Tükelda või, näpi hulka jahud, sool ja küpsetuspulber. Lisa vesi ning hõõru ühtlaseks tainaks.
2.Suru see 28 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga augud sisse ning küpseta ahjus 200°C juures 5 minutit.
3. Täidise jaoks koori suvikõrvits, poolita ja lõika 1 cm paksusteks viiludeks. Poolita ja viiluta ka paprikad, lõika porru ratasteks.
4. Tükelda kanaliha 2 cm suurusteks kuubikuteks. Lao köögiviljad ja liha kihiti eelküpsetatud tainale, raputa peale soola ja sidrunipipart.
5. Katte jaoks haki sibul ja küüslauk, sega toorjuustuga. Lisa vähehaaval koor ning sega. Seejärel lisa pool riivitud juustust.
6. Tõsta kate täidisele, raputa peale ülejäänud riivitud juust ja hakitud petersell. Küpseta 200°C juures 35 minutit. Retsept on mõeldud kuuele inimesele.